Lær komposisjon: Det gylne snitt

Bilde av en stol og en redningsbøye på en flytebrygge.

Det gylne snitt har vært brukt av kunstnere og fotografer gjennom mange hundre år, og er kanskje den mest brukte komposisjonsregelen gjennom alle tider.

Du finner det gylne snitt med å lage linjer på 62% av bredden. Når du først kjenner til det, så vil du finne det overalt. På kroppen, i naturen og i kunsten.

Det gylne snitt som linje som er delt ved 61,8% av linja

På samme måte som med tredelsregelen, så kan vi lage et rammeverk for dette som viser hvor i bildet viktige elementer bør ligge. Horisonter, øyne og ansikter er eksempler på gode elementer som ofte gjør seg godt på en av disse linjene.

I starten er det vanskelig å se hva som gir en komposisjon i det gylne snitt. En god start er ofte å å forsøke å plassere horisonten på en av de to vannrette linjene. Det er ikke så nøye at det er nøyaktig, men prøv å se hva som skjer med bildet bare du flytter horisonten litt opp eller litt ned.

Rammer som viser det gylne snitts linjer på et bilde

Her er et eksemple på et bilde hvor horisonten er lagt i det gylne snitt:

Bilde med det gylne snitt markert.

Du ser at linjene er litt nærmere midten enn i tredelsregelen. Men for å være helt ærlig så er det ikke så nøye.

Prøv å se hva du selv liker best, og ta det bildet uavhengig av hvilke regler det passer med! Det viktigste er bare å flytte motivet litt ut fra midten av bildet.

Kilder

  1. Wikipedia. Det gylne snitt.

2 kommentarer til “Lær komposisjon: Det gylne snitt”

Legg inn en kommentar