Hjelp, jeg er gravid!? Gode råd i starten av svangerskapet

Foto: Girl av Mitya Ku, CC-SA.

Graviditeter kan være overraskende, andre planlagte. Noen kommer kjært, andre gir grunn til bekymring. Uansett kan det hende du trenger noen tips om folat, tran, kalsium eller kanskje abort.

Er jeg faktisk gravid?

Det er flere tegn fra kroppen som kan gi et hint om at du er gravid. Oftest er det uteblitt menstruasjon, men også kvalme, ømme bryst, småblødning og tretthet kan være tegn på graviditet. Noen har også en murring i nedre del av rygg eller mage. Svaret får man ved å kjøpe en graviditetstest. Mange tar en ekstra også. Bare sånn siden man ikke helt kan tro på det.

Den får du på apoteket, på nettet, på helsestasjon for ungdom, hos helsesøster eller hos fastlegen. Både ja og nei på testen kan bidra til både glede og bekymring.

Graviditetstesten gir sikre svar den dagen du skulle hatt mensen. Noen tester er mer sensitiv og kan slå ut noen dager tidligere, men da er de ofte slik at dersom de ikke viser graviditetet så er de usikre, men ved positiv test, så er du gravid.

For mange vil det være blandede følelser. Uansett er det starten på en periode i livet ditt der kroppen endrer seg, og kanskje du må ta et vanskelig valg. Da er det godt å ha gode samtalepartnere, enten det er kjæresten, en god venn eller foreldre.

Men det er vel usikkert enda?

Det er en viss usikkerhet med alle svangerskap, og særlig de første ukene er risikoen for spontanabort relativt høy. Tidlige svangerskapsblødninger kan være et tegn spontanabort.

Blødninger tidlig i svangerskapet er ganske vanlig, og årsakene varierer fra ufarlige til farlige årsaker. Det er derfor klokt å oppsøke en lege dersom du får blødninger. Det er bare en liten andel av blødningene som ender i spontanabort.

Alkohol i svangerskapet

Mange blir redde for å ha tatt noen glass rødvin før de visste at de var gravide. En helt fersk studie blant nesten 4.500 fødsler publisert i Annal of Epidemiology er en av flere studier som tyder på at lite til moderat forbruk tidlig i svangerskapet ikke er forbundet med syke barn, heller ikke føtalt alkohol-syndrom, alkoholrelaterte fødselsskader eller utviklingsforstyrrelser som følge av alkohol.

De fleste forskere fraråder gravide å drikke etter de har blitt kjent med graviditeten, siden vi enda ikke vet nok. Så du trenger ikke nødvendigvis å bekymre deg, men du bør slutte å drikke alkohol nå.

Uønsket graviditet?

Valget om å avbryte et svangerskap er sjeldent enkelt. Du kan gjerne bruke eget nettverk, som kjæreste, venner eller familie. I tillegg er det mange profesjonelle hjelpere du kan be om råd fra.

I tillegg kan du snakke med fastlegen, jordmor, helsesøster eller helsestasjon for ungdom. Helseportalen helsenorge.no har litt informasjon der du kan lese mer dersom du vurderer abort.

Stiftelsen Amathea tilbyr rådgivning til kvinner/par som er blitt uønsket gravide. Du kan finne dem på nettet på www.amathea.no, eller ringe dem på telefon 815 32 005.

Men, jeg har ikke tatt folat…

Til tross for myndighetenes ivrige anbefalinger om folsyretilskudd, så har antalle barn med ryggmargsbrokk holdt seg stabilt på rundt 70 barn årlig. Av rundt 60.000 fødsler er det uansett en sjelden sykdom. En temaartikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening viser at mellom 5-20% av norske kvinner tar folat riktig i starten av svangerskapet.

Helsedirektoratet anbefaler folattilskudd daglig i en måned før befruktning og i graviditetens første 12 uker. Egentlig anbefaler man å starte opp før graviditeten, men dersom du ikke har tatt folattabletter før graviditeten, skal du begynne så snart graviditeten antas eller er kjent. Så: ingen grunn til bekymring om du ikke har husket dette, men start gjerne nå!

Kalsium og tran og?

Går du på apoteket, så vil du nok få tilbud om en rekke produkter og kosttilskudd. Det aller viktigste er nok et sunt og variert kosthold, så får du nok i deg det meste dere trenger.

  • Kalsium: Behovet under svangerskapet er økt, men dersom du spiser meieriprodukter så dekker det behovet for de fleste
  • Vitamin D: Både mor og barn trenger D-vitamin. Kilder er er fet fisk og sollys. Noen typer melk, ost og margarin er også beriket med D-vitamin. I tillegg anbefales det 5 ml tran (én barneskje) om dagen, eller trankapsler.
  • Jernbehovet øker under svangerskapet. Jern finnes i grove kornprodukter, kjøtt, lever, spinat, poteter og grønne grønnsaker. C-vitamin (for eksempel som  appelsinjuice) øker opptaket av jern

Bestille time for kontroll

Du kan bestille time hos fastlege eller jordmor for første svangerskapskontroll når som helst. Dersom du ikke har noen bekymringer kan du gjerne bestille time i uke 12. Ukene regnes fra siste menstruasjons første dag.